HyPSin arvo yhteiskunnalle 6,44 miljoonaa euroa vuodessa
7.9.2021 8:43 Uutiset / Pääsivusto

HyPSin arvo yhteiskunnalle 6,44 miljoonaa euroa vuodessa

Jokainen Hyvinkään Palloseuraan sijoitettu euro tuottaa 7,5 kertaisen vaikutuksen yhteiskunnalle.

Luku juontaa juurensa jalkapallon eurooppalaisen kattojärjestön UEFA:n SROI-mallinnuksen tuloksista, jotka mittaavat jalkapalloon sijoitetun pääoman sosiaalista tuottoa (Social return of investment). Mallinnuksessa on hyödynnetty laajasti asiantuntijoita sekä tutkimustietoa, joiden ansiosta ensi kertaa suomalaisen jalkapallon arvo voidaan todentaa. Jalkapallon vuotuinen vaikuttavuus Suomessa on peräti 1,25 miljardia euroa.

- "Sosiaalinen tuotto kertoo, mikä merkitys seurojen tekemällä työllä on yhteiskunnalle. SROI-mallinnuksen myötä seurat saavat konkreettisen välineen kertoa arvostaan ja merkityksestään ja aiheesta keskusteleminen toivottavasti siirtyy juhlapuheista päätöksentekoon", HyPSin toiminnanjohtaja Janne Bruun toivoo.

HyPS merkittävä terveydellisten ja taloudellisten hyötyjen tuottaja

SROI-mallinnus jakaa seurojen tuottaman yhteiskunnallisen merkityksen kolmeen pääkategoriaan; sosiaaliset hyödyt kertovat jalkapallon tuottamasta henkisestä pääomasta, kuten koettusta hyvinvoinnista ja osaamisen kehittämisestä, terveydelliset hyödyt mittaavat terveydenhuollon säästöjä ja taloudelliset hyödyt toiminnan suoria ja epäsuoria taloudellisia vaikutuksia, kuten työpaikkoja ja harrastustoiminnan ympärillä tapahtuvaa liiketoimintaa.

- "Kuten odotettua, seuramme erottui terveyshyödyissä, mutta myös taloudelliset vaikutukset olivat huomattavat. Sosiaalisten hyötyjen lisääminen on meillä ehdottomasti uuden strategiamme agendalla, sillä olemme jo tehneet määrätietoista työtä seuramme yhteisöllisyyden merkitsevyyden lisäämiseksi ja tuo on valittu jo yhdeksi tärkeäksi teemaksi tulevien vuosien toiminnassa", Bruun avaa tuloksia.

Hyvinkään Palloseuran sosiaaliset hyödyt yhteiskunnalle ovat 960 000 euroa vuositasolla. Lukema koostuu 140 tuhannen euron hyödyistä erilaisten koulu- ja päiväkotiyhteistyön sekä seuran muiden projektien tuloksina, 307 tuhannen euron hyötyinä seuran tarjoamien koulutusten tuloksina, sekä vapaaehtoistyön tuomina 514 tuhannen euron hyötyinä.

Terveydenhuoltoon seuran toiminta tuo 2,63 miljoonan euron hyödyt, jotka koostuvat noin kahden miljoonan hyötyinä koettuna hyvinvointina ja reilun 500 000 euron hyötyinä säästöissä terveydenhuollossa, mm. sydän- ja verisuonisairausten, tyypin 2 diabeteksen, mielenterveysongelmien ja dementian hoidossa. Lisäksi seuran projektit ja ohjelmat muodostavat lähes 300 000 euron terveyshyödyt. Mittaus huomioi myös seuramme harrastus- ja kilpailutoiminnan 17 000 euron terveydenhuollon vahinkokulut, jotka siis laskevat hyötylukua.

Seuramme toiminnan muodostamat suorat ja epäsuorat taloudelliset vaikutukset ovat 2,85 miljoonaa euroa. Lukema muodostuu 220 000 tuhannen euron käyttämiemme olosuhteiden vaikutuksesta taloudelle sekä harrastajien kuluttamasta 2,63 miljoonasta euroista mm. osallistumis-, toiminta- ja varustemaksuhin, sekä matkustamisen kustannuksiin.

- "Mittauksesta on hyvin havaittavissa seuratoimintamme monipuolisuus ja sen merkittävyys huomattavasti jalkapallon pelaajia laajemmalle yhteisölle. Seura luo merkitystä pelaajien lisäksi paitsi pelaajien läheisille, myös liiketoiminnalle koko Hyvinkäällä ja lähialueilla. Seuramme toiminnan mitataan muun muassa mahdollistavan 58 työpaikkaa, mikä on tietenkin runsaasti enemmän, kuin vain seuran viisi päätoimista ja kymmenkunta osa-aikaista työntekijää", taustoittaa Bruun mittauksen tulosten kertomaa viestiä.

Yhteistyö HyPSin kanssa luo hyvinvointia ja yhteiskunnallista säästöä - Sijoitetun euron arvo on 7,50 euroa yhteiskunnalle

On yleisesti tunnustettua, että urheiluseurat tekevät Suomessa pienillä resursseilla, isoilta osin vapaaehtoisvoimin, merkittävää työtä suomalaisten hyvinvoinnin hyväksi. UEFA SROI-mittaus kuitenkin konkretisoi aiemmin kovin abstraktina pysyneen merkityksen.

- "Nyt seurallamme ja monilla muilla jalkapalloseuroilla on konkreettinen työkalu kertoa faktoja toiminnan merkitsevyydestä ja sen tuomasta arvosta. On yös selvää, että jalkapalloseurojen taloudellinen merkitys on vain jäävuoren huippu ja samaa erinomaista ja erinomaisen tärkeää työtä tekevät kaikki urheiluseurat Suomessa ja Hyvinkäällä. Todella toivon, että tällä työkalulla pystymme paitsi kehittämään seuraamme, myös kertomaan yleisemmin seuratoiminnan merkityksestä esimerkiksi kunta- ja valtiotasolla päätöksentekijöille", toiminnanjohtaja Bruun toivoo.

Hyvinkään Palloseura rakentaa parhaillaan ensi kauden budjettiaan ja heittääkin haasteen kaikille paikallisille ja Hyvinkäällä toimisiville yrityksille lähteä yhteisiin kansanterveydellisiin talkoisiin:

- "Seuraamme sijoitettu euro tuo yhteiskunnalle 7,5 euron hyödyt, eli yhteistyön kanssamme voi perustellusti nähdä yhteiskuntavastuullisena investointina. Haluamme kehittää kumppanuuksiamme ja olemme valmiita laittamaan niissä itsemme peliin. Tänä vuonna meillä on mm. käynnissä Yhdeksän hyvää 2021 -kampanja, jossa olemme pyrkineet laittamaan hyvää kiertämään yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa, eivätkä tämän kampanjan yhteiskunnaliset tuotot tietenkään vielä näy näissä mittaustuloksissa. Samalla innovatiivisella ja vastuullisella polulla haluamme myös jatkossa edistää kumppanuuksiamme", Bruun toteaa.

Mikäli yhteistyö Hyvinkään Palloseuran kanssa kiinnostaa, räätälöimme yrityksellenne juuri kaipaamanne paketin. Yhteydenotot: Janne Bruun, toiminnanjohtaja / janne.bruun@hyps.fi / 040 485 5622


UEFA SROI pähkinänkuoressa

UEFA SROI UEFA GROW on UEFA:n liiketoiminnan kehittämisen tukiohjelma, joka toimii yhteistyössä kansallisten lajiliittojen kanssa kasvattaakseen ja kehittääkseen lajia Euroopassa.

UEFA GROW toimii aktiivisesti eri alojen asiantuntijoiden kanssa tarjoten jäsenliitoilleen tukipalveluita osallistumisen, lajin merkittävyyden, markkinoinnin ja viestinnän sekä kaupallisuuden kehittämiseksi.

UEFA GROW SROI mallinnus on työväline jolla mitataan jalkapalloon sijoitetun pääoman sosiaalista tuottoa harrastajien osalta. UEFA GROW SROI mallinnus antaa työkalun valtakunnalliseen ja paikalliseen vaikuttamiseen tutkitun tiedon avulla

Mittaus perustuu vuoden 2019, seuran ilmoittamiin tunnuslukuihin.


   
Lisää uutisia
Hyvinkään Palloseura ry
«  Syyskuu   »
Kategoriat