HyPS-PKKU -yhteistyö tukee valmentajien ja pelaajien kehitystä
11.3.2020 19:24 Uutiset / Pääsivusto

Pelaajakehitysyhteistyö mahdollistaa pelaajapolun HyPS:sta Veikkausliigaan ja Kansalliseen Liigaan saakka

Syksyllä julkistettu Hyvinkään Palloseuran ja PK-Keski-Uusimaan välistä koulutus- ja pelaajakehitysyhteistyötä on nyt eletty hieman alle puoli vuotta. Yhteistyön taustalla oli Hyvinkään Palloseuran halua tarjota valmentajilleen ja pelaajilleen motivoivan kehityspolun ja valmentajien koulutustarjonnan.

”Nyt, kun puoli vuotta yhteistyötä alkaa täyttymään, voin hyvällä omalla tunnolla todeta, että hommat ovat sujuneet, kuten oli suunniteltukin. Olemme jo järjestäneet valmentajien starttikoulutuksen ja ikäluokkakoulutuskin on jo laitettu kalenteriin. Pelaajapuolella meillä on neljä pelaajaa osallistunut PKKU:n ikäluokkajoukkueiden toimintaan laina- tai muin määräaikaissopimuksin”, iloitsee hyvin lähtenyttä yhteistyötä HyPS:n valmennuspäällikkö Timo Lehtihalmes.

Pelaajapolku Hyvinkäältä Veikkausliigaan ja Kansalliseen Liigaan

Yhteistyön pelaajakehitysnäkökulman keskiössä on luontevan pelaajapolun mahdollistaminen Hyvinkään Palloseurasta aina miesten ja naisten mestaruussarjoihin saakka. Motivoituneille ja taitaville nuorille pelaajille yhteistyö PKKU:n kanssa mahdollistaa uusien haasteiden hakemisen PKKU:n joukkueista ja jossain vaiheessa, ajan ollessa kypsä, pelaajan siirtymisen PKKU:n riveihin pysyvästi.

”Meille on tärkeää, että Hyvinkäältä Keski-Uusimaalle siirtyvät pelaajat ovat valmiita toimintaympäristöömme ja vahvistavat joukkueitamme. Lisäksi on tärkeää, että pystymme tarjoamaan pelaajalle mahdollisuuden kehittää itseään huipputasolle saakka, aina miesten ja naisten liigoihin tai vaikka ammattilaisuraan saakka”, avaa pelaajakehityksen tavoitteita PK Keski-Uusimaan toiminnanjohtaja Risto Luomanen.

”Käytännön tasolla pelaajien siirtyminen PKKU:n riveihin tapahtuu aina tapauskohtaisesti ja pelaajalähtöisesti. Useimmiten ensimmäinen vaihe on pelaajan vaiheittainen tutustuminen heidän toimintaympäristöönsä, esimerkiksi treenaamalla PKKU:n joukkueen mukana muutaman viikon ajan. Seurat, pelaaja ja pelaajan vanhemmat käyvät tarkan keskustelun, mikä on pelaajalle parasta ja sen mukaan laaditaan pelaajalle henkilökohtainen suunnitelma”, HyPS:n valmennuspäällikkö Lehtihalmes raottaa.

Pelaajakehitysyhteistyö PKKU:n kanssa on tarkoitettu pelaajille, jotka osoittavat arkitekemisessään sitoutumista ja lahjakkuutta kehittyä jalkapalloammattilaiseksi ja jotka mahdollisesti siirtyessään PKKU:n riveihin vahvistaisivat heidän joukkuettaan välittömästi. PK Keski-Uusimaalla on pelaajakehitysyhteistyö Veikkausliigan FC Lahden ja Kansallisen Liigan Esport Hongan kanssa, jolle polulle myös hyvinkääläislahjakkuudet ansaitessaan pääsevät.

Koulutusyhteistyö lähtenyt käyntiin aktiivisesti

Yhteistyön valmentajakehitysnäkökulmasta yhteistyö on myös jo käynnistynyt käytännön tasolla. Vuodenvaihteen molemmin puolin toteutimme ensimmäisen valmentajan starttikoulutuksen, johon osallistui toista kymmentä nuorimpien HyPS:n ikäkausijoukkueiden valmentajaan.

Lisäksi Palloliiton seuraavan koulutustason, Ikäluokkavalmennuskoulutuksen, ajankohta on jo sovittu keväälle. Ikäluokkakoulutukseen osallistuu niin ikään toistakymmentä hyvinkääläisvalmentajaa.

Taustalla PKKU:n tarjoamiin koulutuksiin on Palloliiton koulutusuudistus, jossa lasten ja nuorten valmentajakoulutuksia toteuttavat jatkossa seurat. Kullakin alueella on omat avainseurat, jotka tarjoavat koulutuksia muille alueiden seuroille. PK Keski-Uusimaa on yksi Eteläisen alueen avainseuroista ja toiminnanjohtaja Luomanen yksi alueen avainkouluttajista.

Yhteistyö mahdollistaa myös kokemusten ja näkemysten vaihtamisen – toiselta oppimisen

Pelaajakehitys- ja valmentajakoulutusyhteistyön lisäksi seurasuhteiden läheneminen avaa myös mahdollisuuksia oppia ja sparrata seuratoimintaa toisen seuran tekemisistä ja kokemuksista. Muun muassa Hyvinkään Palloseuran pelaajapolku- ja valmennuslinjauudistuksen työvaiheita on esitelty PKKU:n toimihenkilöille ja PKKU on päässyt tutustumaan Hyvinkään Palloseuran seurakäsikirjaan omaa vastaavaansa laatiessaan.

”Jalkapallossa on tällä hetkellä päällä hyvä yhdessä tekemisen meininki. Vaikka kentällä kilpaillaan paremmuudesta, kulisseissa jaetaan paljon omia kokemuksia ja opitaan toisiltamme. Tutustumalla toisten onnistumisiin ja epäonnistumisiinkin, voidaan saada valtavasti uusia eväitä oman seuramme kehitystyöhön. Opin taannoin termin parastaminen, eli löydetään jostain hyvä toimintatapa ja hiotaan sitä omaan toimintaympäristöön sopivaksi – siis varastetaan idea ja parannetaan sitä, eli parastetaan”, kertoo Hyvinkään Palloseuran toiminnanjohtaja Janne Bruun.

Hyvinkään Palloseuran ja PK Keski-Uusimaan yhteistyötä seurataan aktiivisesti vuoden mittaan ja sitä arvioidaan vuotuisesti. Yhteistyön käytännön toimista viestitään avoimesti ja ne perustuvat aina yksilölähtöiseen ajatteluun, kuinka pelaaja ja valmentaja saisivat omia tavoitteitaan ja edellytyksiään parhaiten tukevan ympäristön.

Lisätietoja pelaaja- ja valmennuskehitysyhteistyöstä:

Janne Bruun
Toiminnanjohtaja
Hyvinkään Palloseura
janne.bruun@hyps.fi
040 485 5622


   
Lisää uutisia
Hyvinkään Palloseura ry
«  Syyskuu   »
Kategoriat