Toiminnanjohtajan jäähyväisterveiset: ”Tulin työntekijäksi jalkapalloseuraan, lähden hypsiläisenä”

Seuran toiminnanjohtajana marraskuusta 2019 lähtien toiminut Janne Bruun siirtyy huhtikuun alusta Vantaan Jalkapalloseuran toiminnanjohtajaksi. Hänen viimeinen työpäivänsä on perjantaina 25.3. Jäähyväiskirjoituksessaan Bruun käy läpi mennyttä aikaansa seurassa sekä pohtii ja visioi seuran tulevaisuutta.

Enhän minä edes normaalia seura-arkea ole ehtinyt elääkään.

Ensin opettelin uusia asioita ja seuran toimintatapoja ja sen jälkeen koko toiminta resetoitiin koronaepidemian savutettua Suomen maaliskuussa 2020.

Siitä lähtien tuli reagoimisesta ja sopeutumisesta uusi normaali, josta ei ihan täysin ole vieläkään päästy eroon.

Aloittaessani Hyvinkään Palloseura oli jo kulkenut parin vuoden ajan vakaalla polulla elvyttäen seurakulttuuriaan ja talouttaan. Petri Harainen oli tehnyt hienoa työtä ja Seppo Keisu oli upeasti luotsannut puheenjohtajana seuran läpi vaikeiden vaiheiden.

Koin saapuessani tehtäväkseni ennen kaikkea kehittää Hyvinkään Palloseuran mainetta, sekä kehittää seuran hallinnon mekanismeja toiminnanohjauksen modernisoimiseksi.

Nopeasti huomasin myös, että seura tarvitsi uuden strategian – punaisen langan, jota seurata seuraavien vuosien ajan.

Koronavuosi opetti sopeutumaan – silti seuran kehitys harppoi eteenpäin

Ensimmäinen kevääni ja kesäni sujui seuratoiminnassa vahvasti koronan ehdoilla. Henkilöstöä jouduttiin lomauttamaan, harjoittelu keskeyttämään ja sarjatoiminnan aloitusta lykkäämään.

Kaikki muistavat kevään 2020 epävarmuuden ja rikkonaisuuden, mutta mitä ei ehkä ulospäin niin vahvasti nähty, kehittyi seuramme toiminta harppauksin tuona aikana kaikessa hiljaisuudessa kulisseissa.

Valmennuspäällikkö, loistavaa ja omistautunutta työtä tekevä, Timo Lehtihalmes valmisteli päämäärätietoisesti seuran valmennuslinjaa ja ikäkausiuudistusta, Mika Pölönen-Elokorpi lähti kehittämään seuran turnausten myyntiä ja itse opettelin Euroliigan järjestämistä tynkäkauden aikana sekä valmistelin seuran kumppanituotteistusta ja uutta Talkoostartti-tapahtumakonseptia.

Ennen kaikkea, selvisimme ensimmäisestä koronavuodesta yhdessä, koko seuraväen voimin.

Taloudelliset tappiot kesäkuun turnauksen peruunnuttua, Euroliigan typistyttyä ja muiden kevään ja alkukesän toimintojen peruunnuttua, olivat todella tuntuvat ja niistä toipuakseen seura tarvitsisi kaiken mahdollisen tuen.

Henkilökuntaa ja sopimusvalmentajia jouduttiin lomauttamaan, toteutimme onnistuneen varainhankintakampanjan ”Kyllä me tästä selviämme!” ja toimihenkilöt luopuivat kulukorvauksistaan. Kaikki nämä osoittivat uskomatonta seurahenkeä ja veti todella nöyräksi.

2021 oli muutosten vuosi, joka oli vaatia veronsa

Jos vuosi 2020 meni opetellessa ja sopeutuessa, oli vuosi 2021 muutosten vuosi.

Käynnistimme strategiauudistuksen, valmennuslinjauudistuksen, talousuudistuksen ja toiminnanohjauksen uudistuksen. Näistä kolme viimeksi mainittua vietiin läpi ja otettiin käyttöön marraskuussa 2021. Strategiauudistus julkaistaan nyt huhtikuussa (20.4.).

Uudistusta tuli myös henkilöstöömme, kun Jonna Kallio korvasi Johannes Komokallion seuran nappulavastaavana.

Vauhdilla mentiin ja vauhdissa pysyttiin. Aina elokuulle saakka, jolloin koin oman ammattiurani aallonpohjan burn outin muodossa.

Kokemus opetti paljon. Kokemus, paitsi pakotti opettelemaan uuden työnteon tavat, tunnistamaan yhden ihmisen rajat.

Suuri kiitos kaikille tilanteessa tukeneille ja seuratoimijoiden osoittamalle ymmärrykselle sekä kolmen viikon pakkolevon kunnioitukselle.

Seura nyt vahvempi, kuin ehkä koskaan

Näen, että Hyvinkään Palloseura on nyt vahvempi, kuin ehkä koskaan.

Seuran uusi valmennuslinja on saanut paljon kehuja mm. Palloliiton taholta ja uusi, pian julkaistava strategia on mielestäni oivallinen ohjenuora toiminnalle seuraaviksi vuosiksi.

Nyt on paljon kiinni näiden tukipilareiden jalkautuksesta seuran toimintaan ja niiden muodostumisesta toiminnan tukipilareiksi.

Isoäitini tapasi hyvästä tekemästään ruoasta todeta kehujaa saadessaan, että ”hyvä on ainekset”. Niin ne ovat nyt HyPSissä.

Mutta hyvät ainekset tarvitsevat ja ansaitsevat hyvät kokit. Ja hyvät kokit toimivan tiimin.

Kannustan ja toivon, että koko HyPS-yhteisö lähtee nyt yhdessä, yhtä köyttä vetäen toteuttamaan uutta strategiaa seuran arvot, vision ja mission johtotähtenään pitäen.

Kannustan seuraa myös säilyttämään maltin pyrkiessään kehittymään seuraavalle tasolle.

Kyseessä ei ole sprintti, vaan todella pitkä matka. Etapit voivat olla hitaita saavuttaa, mutta määrätietoinen työ niitä kohti pyrkien kyllä palkitsee.

Kehotan malttiin myös välillä epäoikeudenmukaiselta tuntuvan olosuhdekehityksen suhteen. Vaikka välillä turhauttaakin, ei räyhäämällä saada tuloksia kankean byrokratian kanssa aikaiseksi – tässä toivottavasti seuraajani onnistuvat itseäni paremmin.

Toivon myös malttia koko seurayhteisöltämme nyt käyttöön otettujen muutosten kanssa. Niissä on jo havaittu joitakin valuvikoja, joita seurassa tullaan korjaamaan. On myös tärkeää, että seura saa palautetta toiminnastaan ja tehdyistä muutoksista.

Tulin työntekijäksi jalkapalloseuraan, lähden hypsiläisenä

Seurastamme tuli minulle tärkeä.

Joukkueenjohtajat, olette huippuporukkaa ja teette älyttömän arvokasta työtä seuran eteen. Arvostan toimintaanne maasta taivaisiin ja toivotan teille kaikkea hyvää, ennen kaikkea jaksamista ja kipinän säilymistä tulevina vuosina. Toivottavasti saatte jatkossa kaiken tarvitsemanne tuen ja teille löytyisi enemmän apuja joukkueiden sisältäkin.

Valmentajat, en aina ole samaa mieltä kanssanne, mutta (lähes) aina ymmärrän teitä. Olette oma ihmislajinne, eikä hommassanne muuten pärjäisikään. Intohimonne ja pyyteetön joukkueen parhaan ajatteleminen on ihailtavaa. Pitäkää kiinni intohimostanne ja kehittäkää itseänne!

Vanhemmat, kiitos teille kannustuksesta, kuskaamisesta ja kustantamisesta lapsenne toiminnan mahdollistamiseksi. Vaikka joskus tunteet saattavat viedä voiton, pyrkikää hahmottamaan kokonaisuus, jonka puitteissa joukkueen ja seuran toimijat joutuvat päätöksiään tekemään. Olette jokaisen harrastajan tärkein tukipilari!

Pelaajat, teille monelle olen ehkä varsin etäinen hahmo, kuten tekin moni minulle. Nimenne tunnistan kyllä laskuista, sähköposteista ilmoittautumisista ja palkitsemistilaisuuksista, mutta harvoin osaan niitä kasvoihin yhdistää. Olisin voinut seurata pelejänne enemmän. Tsemppiä, intohimoa ja terveyttä teille kaikille!

Yhteistyökumppanit, olette seuran yksi tärkeistä tukipilareista. Etenkin te, jotka kaikesta huolimatta seisoitte tukenamme koronaepidemian kourissa, vaikka ei aika ole teillekään helppoa eittämättä ollut. On ollut ilo toimia kanssanne ja ideoida yhteisiä kuvioita.

Seuran johtokunta, olette olleet minulle valtavan tärkeä tukipilari sekä myötä- että vastoinkäymisissä. Onneksi olette välillä myös haastaneet intoillessani jostain ihan älyttömästä ideasta. Yleensä olette kuitenkin innostuneet mukanani ja olemme saaneet aikaiseksi ja saattaneet aluille monta hyvää asiaa. Kiitos pyyteettömästä työstänne seuran eteen, jota koin moni ei ehkä osaa riittävästi arvostaa.

Henkilökunta, te olette olleet koko ajan osa minua. Ilman teitä ei olisi mitään tapahtunut. Olette intohimoisia ja äärimäisen (liiankin) joustavia. Kannustan teitä kehittämään itseänne ja olemaan itsellenne myös armollinen ja vaatia itseltänne vielä parempaa huolenpitoa itsestänne- seurasta te kyllä pidätte huolen pyytämättäkin.

Erityiskiitokset vielä sellaiset ansaitseville:

Krista Rosendahl, olet ollut minulle oikea käteni. Joskus se käsi on ollut sinulta itseltäsikin hukassa, mutta aina olet yrittänyt auttaa ja lähes aina siinä onnistunutkin. En usko, että kenelläkään on tällä hetkellä suurempaa HyPS-sydäntä kuin sinulla. Pidä huoli itsestäsi, äläkä hukuta itseäsi tekemiseen. Kunpa sinun innokkuudella ja seuran parhaan tahtoisuudella varustettuja henkilöitä olisi enemmän.

Jukka Virtanen, ratkaisit oman henkisen siltani viime syksynä. Sanasi työhuoneessani auttoivat minua valaistumaan uuteen tapaan tehdä töitä ja muutos oli välitön. Olet käsittämättömän rauhallinen ja olemuksellasi tasapainottava lempeä ihmistorni. Sinä puheenjohtajana seura on turvallisissa, maltillisissa käsissä.

Mika Pölönen-Elokorpi, silikonimaisen joustava persvakomies, joka aina ajattelit seuran parasta ja olit aina valmis auttamaan muita. Sinulta luonnistui niin tippuvan hanan korjaaminen, kuin turnauspaikkojen myyntikin. Valmensit myös siinä sivussa ja aina sinusta pidettiin. Kloonitehtaassa olisi käyttöä myös sinulle muottina ja maailma olisi parempi paikka.

Seppo Keisu, tutustuin sinuun vasta HyPS-urasi loppumetreillä ja ehkä jo jäähdyttelykierroksella, mutta harvinaisen selväksi tuli valtava rakkautesi jalkapalloa ja seuraa kohtaan. Kävelevä tietopankki ja aina valmis antamaan viisaita neuvoja. Kiitos. Nauti luottamustoimien eläkepäivistäsi. Kunnes ehkä joskus palaat johonkin rooliin.

Timo Lehtihalmes, olet todellinen ammattilainen ja jalkapalloälykkö, vaikka sen itseltäsi ja muilta välillä yrität piilottaakin. Annoin mielelläni sinulle ison roolin seuran urheilupuolen johtamisessa ja kehittämisessä ja kannoit jokaisen nanogramman tuosta vastuusta. Sinulle sopii työntää intohimo välillä jääkaappiin ja tarttua hommiin taas, kun niitä pitää ruveta paiskimaan. Olet seuran kantava voima, seuran tärkein yksilö.

Kiitokset kaikille, joiden kanssa olen päässyt tekemään yhteistyötä!

Työt siirtyvät nyt Vantaalle, mutta vapaaehtoisroolissa hypsiläisyyteni jatkuu. Hymyillään, kun tavataan!